Dragon Tuina Hoofddorp is gespecialiseerd in acupunctuur, Chinese massage en overige behandelingen in het kader van de eeuwenoude Chinese Geneeskunde. Waarom werkt het aanbrengen van naalden in het lichaam om medische klachten te verhelpen?
In dit artikel kunt u meer lezen over (traditionele) acupunctuur.

Wat is traditionele acupunctuur?
Traditionele acupunctuur is een zorgsysteem dat is gebaseerd op eeuwenoude beginselen. De eerste, officiele geschriften dateren zelfs vanaf ongeveer 2,000 jaar voor de geboorte van Jesus! Vrijwel alle opleidingen waren van oudsher gebaseerd op een leerstijl met meesters en leerlingen. Dit gebeurde traditioneel binnen familiekringen-/gezinsverband. Acupuncturisten zijn getraind om subtiele, diagnostische technieken toe te passen. Deze technieken hebben zich door de eeuwen heen doorontwikkeld.
Traditionele acupunctuur heeft dus een lange geschiedenis met het zich aanpassen tot nieuwe culturen, waar het uitgeoefend wordt.

Wereldwijde erkenning
Acupunctuur wordt sinds het is geïntroduceerd in het westen gebruikt om een breed scala aan kwalen te behandelen/genezen. Tegenwoordig wordt het wereldwijd steeds meer (officieel) erkend en het blijft jaarlijks stijgen aan populariteit.
Sinds 1977 wordt het zelfs door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend!

Tegenwoordig kan zelfs in Nederland, onder bepaalde voorwaarden, behandelingen volgens de TCG vergoed worden door de zorgverzekeraar! Het kan soms echter verschillen per verzekeraar (met name de ‘kleinere’ verzekeraars). Vraag daarom altijd na bij uw zorgverzekeraar of acupunctuur vergoed wordt door de zorgverzekering. Klik hier voor een complete lijst van zorgverzekeraars die acupunctuur wel/niet vergoeden.

De Wereldgezondheidsorganisatie erkende het toepassen van deze geneeswijze op bijna 50 verschillende aandoeningen. Te denken valt aan: artritis, slapeloosheid, duizeligheid, nek-/schouderpijn, depressie, angst, ademhalingsstoornissen, vruchtbaarheid, maag-/darmproblemen (voedselallergieën) en anorexia.
Zie hier de complete lijst aan klachten die behandeld kunnen worden door acupunctuur.

Qi, vitale energie
Traditionele acupuncturisten geloven dat de onderliggende principe/beginsel van behandelen is vanwege het feit dat medische klachten zoals pijn, zich voortdoet wanneer de lichaamsenergie (Qi), ofwel vitale energie, niet vrijelijk door het lichaam meer kan stromen.
Door flinterdunne, steriele naalden in specifieke acupunctuur-punten te prikken, zorgt de therapist dat de vrije stroom van Qi weer hersteld wordt.
Hierdoor wordt de natuurlijke geneeskracht van het lichaam bevordert/gestimuleerd. Dit is dezelfde regeneratieve geneeskracht als het genezen van kleine sneetjes.
Een chirurg houdt hier in sterke mate rekening mee bij het herstel van het lichaam na een operatie.

De Oosterse Geneeskunde is uniek
De Traditionele Chinese Geneeskunde (hierna: TCG) ziet pijn en ziekte als voortekenen dat het lichaam uit balans is geraakt. Het algemene doel van acupunctuur therapie is om het evenwicht in het lichaam terug te laten keren.
Acupunctuur is de meest bestudeerde component van de TCG. De integratieve Chinese geneeskunde gebruikt een combinatie van acupunctuur, massage, kruidentherapie, voeding en beweging om het balans te herstellen.

Wat het systeem zo uniek maakt in toepassing tot het dagelijkse leven is dat het fysiek, emotioneel en mentaal geheel gezien wordt als één samenhang.
Het reflecteert/weerspiegelt wat vele mensen ‘ervaren’ als de connectie tussen verschillende aspecten van hun leven.
De focus ligt op het individu, en op hun ziekte/kwalen. Alle symptomen worden namelijk gezien als één samenhangend geheel.
Daarnaast is ieder patiënt verschillend. Zo kunnen twee mensen met dezelfde (medische) klachten ieder verschillende acupunctuur behandelingen ondergaan!

Dat de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) werkt, moge duidelijk zijn.
Dragon Tuina Hoofddorp is gespecialiseerd in de Traditionele Chineese Geneeskunde. Vaak raden wij ook aan om acupunctuur te combineren met een medische tuina massage.

Is uw interesse gewekt in één onze behandelingen, of heeft u misschien vragen met betrekking tot specifieke (medische) klachten?
Neem met ons contact met ons op, of reserveer online!

=