Allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel. Het gaat bijvoorbeeld om graspollen die vrij rondzweven in de lucht. “Hooikoorts” is de alledaagse term die wordt gebruikt om deze allergische klachten te beschrijven, de medische naam is allergische rhinitis.

U krijgt klachten wanneer stuifmeel via de slijmvliezen van de ogen en de luchtwegen uw lichaam binnenkomen. De meest voorkomende klachten zijn een loopneus, verstopte neus, niesbuien, jeuk, tranende en jeukende ogen, kriebelhoest, benauwdheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn. De ernst van de allergische klachten zal toenemen naarmate er meer pollen door de lucht zweven. De hoeveelheid graspollen is het hoogst op warme dagen met een matige wind, gedurende de bloeiperiode van grassen (het graspollenseizoen).

Bij acute hooikoorts is een acupunctuurbehandeling er allereerst opgericht de klachten te verlichten. Het werkt uitstekend bij acute hooikoorts. Acupunctuur richt zich tevens op het in balans brengen van het afweersysteem. Hierdoor is het mogelijk om de klachten als het ware voor te zijn. Wij raden u daarom aan om in het najaar of in de winter te starten met een reeks behandelingen. Het versterkt uw afweersysteem en bereidt u goed voor op het begin van het hooikoortsseizoen